כללי
מאמר זה סוקר את הוראות המס החלות על ביצוע פעולות במטבעות קריפטוגרפים. הרבה משקיעים במטבעות קריפטוגרפים לא מודעים שיתכן והם עוברים על החוק – בתמימות ומחוסר ידע.
מאמר זה יבהיר למשקיע החובב והמקצועי מהן חוקי המס החלים עליו והיכן יש לו חשיפה מול רשות המיסים.
הקדמה – מה זה מטבע קריפטוגרפי?
מטבע קריפטוגרפי (נקרא גם מטבע וירטואלי או מטבע מבוזר) הינו אמצעי דיגיטלי המופק בטכנולוגיית הבלוקצ'יין שהערך שלו נקבע בהסכמה בין המשתמשים בו והוא אינו שייך או תלוי או מפוקח על ידי גורם יחיד או כל גוף מוסדי.
סיווג רווח ממטבעות קריפטוגרפים
- מס הכנסה פרסם חוזר מקצועי מספר 5/2018 – מיסוי פעילות באמצעי תשלום מבוזר (נספח ב'). בחוזר זה, קובע מס הכנסה כי מטבע קריפטוגרפי אינו מטבע לעניין הסיווג למס שלו אלא נכס. אם נפשט את הנ"ל, אז מטבע קריפטוגרפי אינו דומה למטבע אחר כגון, דולר, אירו, יין יפני וכדומה אלא דומה יותר למניה.
- הסיווג הנ"ל הינו דרמטי למוכר המטבע הקריפטוגרפי מאחר ואם הסיווג היה כשל מטבע, אז הרווחים ממכירתו היו מסווגים כהפרשי שער והיו פטורים אצל המשקיע הפרטי.
- מאחר והמטבע סווג כנכס, אז הרווח נחשב לרווח הון והוא חייב בדיווח לרשויות המס ובתשלום מס על הרווח בעסקה (אם יש רווח).
הבעיה בדיווחים לרשויות המס בארץ:
- במכירה של ני"ע בארץ, הבנק או החברה המנהלת את חשבון ניירות הערך (הברוקר) מחשבים לכל עסקת מכירה את הרווח/הפסד שנובע מהעסקה, ומנכה מהרווח את המס בגין העסקה ומעבירה את סכום המס למס הכנסה (ניכוי במקור). כך יוצא שמס הכנסה מקבל דיווח על הפעולות בחשבון ני"ע ואת המס בגינם, והוא לא ניזוק מאי דיווח על הרווחים הנ"ל עקב אי הגשת דוחות מס שנתיים.
- במקרה של מטבעות קריפטוגרפים, אין גוף שמנכה את המס או מדווח על העסקאות למס הכנסה, וכך אין דיווח על הרווחים מהמכירה של המטבעות הקריפטוגרפים ואין תשלום מס בגינם.
- כמו שידוע לכולנו, הרווחים בתחום המטבעות הקריפטוגרפים עשויים להיות גבוהים מאוד ומס הכנסה לוטש עניים אל רווחים אלו.
- הרעיון מאחורי המטבעות הקריפטוגרפים הוא שאין גוף מוסדי יחיד המנהל ומפקח על התנועות והפעולות ועל ההסדרה של המטבע, אלא מדובר בניהול מבוזר ולא מנוהל. לפיכך כל משקיע הינו הבנק של עצמו ואחראי אישית לדיווחים שלו לרשויות המס.
- לפיכך, האחריות לעמידה בדרישות החוק, ביצוע הדיווחים המתאימים לרשויות המס, חישוב ותשלום המס על הרווחים והגשת דוח שנתי למס – הינו באחריות המשקיע בלבד!
- אי דיווח לרשויות המס על רווחים חייבים במס הינו עבירה פלילית!
שיעור המס על רווחים ממטבעות קריפטוגרפים:
כאמור, מטבע קריפטוגרפי מסווג כנכס לצרכי מס הכנסה, לפיכך, המס על הרווח ממכירתו מסווג כרווח הון ושיעור המס עליו הינו 25%.
אם יוכח כי הפעילות של המשקיע במטבעות הקריפטוגרפים מגיעה לידי הכנסה מעסק, וישנם מבחנים מתי פעילות שכזו מגיעה לרמה של "עסק", אז המס על העסקאות הנ"ל יהיה מס שולי (מדרגות מס) העשוי להגיע במדרגה הגבוה ל- 50%.
היה והפעילות במטבעות קריפטוגרפים תוגדר כפעילות עסקית, יש לבחון גם חבות במע"מ וביטוח לאומי על הפעילות הנ"ל.
אירועי מס:
הפעולות הבאות נחשבות לאירוע מס. אירוע מס אינו בהכרח גורר תשלום מס (ייתכנו גם הפסדים) אולם אירוע מס מחייב דיווח לרשויות המס. אנו נשלם מס רק במקרה ומכרנו ברווח את המטבע הקריפטוגרפי. להלן מספר אירועים הנחשבים לאירועי מס:
- מכירה של מטבעות קריפטוגרפים – יש לדווח על המכירה ולשלם את המס במקרה שיש רווח בעסקה. המס על הרווח במכירת מטבע קריפטוגרפי מחושב בדרך הבאה:
במקרה ויש הפסד מהמכירה (מכרנו בפחות מהסכום שרכשנו, אז ניתן לקזז את ההפסד מרווחים שהיו לנו וכך לשלם פחות מס).- המרה של מטבעות קריפטוגרפים – המרה של מטבע קריפטוגרפי למטבע קריפטוגרפי אחר נחשבת לשתי פעולות שונות – מכירה של המטבע שברשותי ורכישה של מטבע אחר. נניח ויש ברשותי מטבע ביטקויין שעלה 30,000 דולר ומחירו היום הינו 40,000 דולר. אני ממיר אותו ל- 16 מטבעות איתריום שעולים 2,500 דולר כל אחד. במקרה זה יש לנו שתי פעולות שונות:
- מכירה של ביטקויין ברווח של 10,000 דולר ($40,000-$30,000=$10,000). במקרה זה עלי לשלם מס רווח הון בסך 25% – 2,500 דולר
- מכירה של ביטקויין ברווח של 10,000 דולר ($40,000-$30,000=$10,000). במקרה זה עלי לשלם מס רווח הון בסך 25% – 2,500 דולר
העובדה שכל כספי המכירה של המטבע הראשון שימשו לרכישה של מטבע אחר אינה פוטרת מדיווח ותשלום מס על הרווח במכירה. זו אינה עסקה אחת אלא שתי עסקאות נפרדות, כפי שהוסבר לעיל.- קנייה של 16 מטבעות איתריום – רכישה של 16 מטבעות איתריום בעלות של 2,500 דולר למטבע – סה"כ 40,000 דולר אינה חייבת במס (החבות במס תקום כאשר נמכור את המטבע).
- כריית מטבעות קריפטוגרפים (Cryptocurrency mining) – כריית מטבעות דיגיטליים, מסווגת כפעילות עסקית וכל ההכנסה מפעילות זו הינה הכנסה חייבת במס. מי שמבצע פעילות כרייה זו צריך לפתוח תיק במס הכנסה ומע"מ וחלים עליו כל החוקים של בעל עסק, כולל תשלום מקדמות למס והגשת דוח שנתי למס.
- משיכה של מזומן בכספומט של מטבעות קריפטוגרפים – בארץ ובעולם ישנם מעין כספומטים שבהם ניתן ולמכור מטבעות קריפטוגרפים (בעיקר ביטקויין) ולקבל במקום מזומן תמורתם. כאמור, פעולה זו הינה פעולה של מכירת מטבע קריפטוגרפי ומחייבת בדיווח ותשלום מס (אם יש רווח). רכישה של מטבעות קריפטוגרפים בכספומטים ייעודיים אינה חייבת במס (המס כאמור יחושב רק במכירה).
- תשלום עבור שרות או סחורה במטבע דיגיטלי – מדובר בעסקת סחר חליפין (ברטר) שבה מצד אחד אנו מוכרים מטבע קריפוגרפי ומצד שני אנו רוכשים סחורה או שרות כלשהוא. המכירה של המטבע הקריפטוגרפי הינה עסקה המחייבת דיווח ותשלום מס, אם יש רווח. הדבר דומה להמרה של מטבע קריפטוגרפי שבסעיף 2 לעיל.
בסעיפים שלעיל מוסבר מתי חל אירוע מס ויש לדווח על העסקה ולשלם את המס בגינה. ישנם הרבה סוחרים, בעיקר סוחרים פרטיים, אשר אינם מודעים לעובדה שעליהם לדווח על הפעילות ולשלם את המס בגינה. אנו ממליצים לכל הסוחרים הנ"ל ליצור קשר עם משרדינו לשיחה או פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות ונעזור לכם לעמוד בדרישות החוק בישראל ולמנוע מצבים של ביקורות של רשות המיסים.
לא אירוע מס:
ישנן פעולות אשר אינן נחשבות לאירוע מס, ואינם מצריכים דיווח לרשויות המס או תשלום מס (עדיין יש לשמור אסמכתאות לפעולות הנ"ל):
- רכישה של מטבעות – אירוע המס הינו במכירה בלבד ולא ברכישה.
- העברת מטבעות בין ארנקים וחשבונות שונים שלי – הכוונה היא להעברה של אותו מטבע בין ארנקים שונים או חשבונות שונים שלי ולא לפעולת מכירה. פעולת העברה זו אינה אירוע מס מאחר ועדיין לא הייתה מכירה של המטבע הקריפטוגרפי.
- עלייה בשווי המטבעות שברשותי כל עוד לא מימשתי אותם (רווח על הנייר) – חבות במס חלה כאשר מכרתי בפועל מטבע קריפטוגרפי. עליית ערך מטבע כזה, ללא במכירה שלו הינה רווח "על הנייר" ואינה חייבת במס.
מה עלי לעשות:
- שמירה על מסמכים ואסמכתאות – מאחר והמטבעות הקריפטוגרפים אינם מנוהלים על יד בנק או גוף מוסדי מוסמך אחר, הרי האחריות על שמירת המסמכים המאמתים את העסקאות שביצענו, כולל חישוב הרווח או ההפסד שנבע בגינם הינה של המשקיע עצמו. יש לשמור על מסמכי הוכחה על כל הפעולות שביצענו בעבר והיוו את הבסיס לדיווח שלנו לרשות המיסים ולדוח השנתי שלנו. מסמכים שרצוי לשמור הם:
- פרוט עסקאות קנייה ומכירה (תאריך עסקה, סוג המטבע בעסקה, עלות או תמורה בעסקה, אישור לתשלום או לקבלת התמורה).
- אסמכתא להעברות הכספים לחשבון המסחר שלנו.
- אסמכתא לכספים שהתקבלו מהמכירה.
- חישוב הרווח או ההפסד על כל עסקת מכירה של מטבע קריפטוגרפי.
אתה והבנק:
- איך הבנק רואה את ההשקעה בקריפטו – הבנק הינו מוסד שמרני הכפוף לרגולציה כבדה. הבנק עשוי לספוג קנסות והגבלות על פעילות במקרה שהוא לא עמד בכל דרישות החוק שחלים עליו. תחום רלוונטי למסחר במטבעות קריפטוגרפים החל על הבנק הינו תחום הלבנת הון. על הבנק לזהות ולא לאפשר פעילות פיננסית חשודה, בסכומים גבוהים אשר מקור הכספים אינו ברור. לפיכך, הבנק רואה כמסוכן את כל פעילות המטבעות הקריפטוגרפים. נזכיר, מדובר בכספים בסכומים מהותיים, שמקורם אינו ברור והם אינם מתקבלים מגופים מוסדיים מוכרים. לכן, הבנקים מערימים קשיים רבים על הפקדת כספים שמקורם במטבעות דיגיטליים, ודורשים רמת הוכחה גבוהה למקור הכספים ולתשלום המס. יש לשים לב כי דיווח לרשות המיסים ותשלום המס על הרווחים, אינו מבטיח שהבנקים בישראל יסכימו לקבל את כספי המכירה של המטבעות הקריפטוגרפים.
- מה אפשר לעשות? – על מנת להצליח להפקיד כספים שמקורם סחר במטבעות קריפטוגרפים, יש לבצע את הפעולות הבאות:
-
- יש לשמור את כל מסמכי הרכישה של המטבעות הקריפטוגרפים.
- יש להציג לבנק רישום של כל פעולות של הקנייה ומכירה של המטבעות הקריפטוגרפים וחישוב הרווח או ההפסד הגלום בכל פעולת מכירה.
- יש להוכיח לבנק כי ההכנסה ממכירת מטבעות קריפטוגרפים דווחה לרשויות המס וכי שולם המס (במקרה של רווח).
- יש לבדוק כי אנו עומדים בדרישות "חוק המזומן" המגביל עסקאות במזומן במשק (ראה נספח א). כך שקבלה או תשלום של סכומים במזומן מעבר למותר בחוק, הינם עבירה.
- יש לשים לב כי בכל עסקה, כולל בין 2 אנשים פרטיים לחלוטין, יש להכין הסכם מכירה/קנייה ולדאוג לתיעוד של העברת הכספים. במקרים רבים העסקה הינה במזומן ואין לה תיעוד, ולכן הבנק כנראה לא יקבל את ההסבר למקור הכספים. רצוי להשתמש בהעברה בנקאית, שיק, ביט או כל פעולה אחרת שניתן להוכיח את העברת הכספים.
- רצוי לבצע את פעולות הקנייה או המכירה מול גופים מוסדרים, כגון פלטפורמות המסחר (בורסות) הקריפטו. כך יש תיעוד לכל העסקאות. בנוסף, ישנן גופים אשר קיבלו אישור מרשויות המס בישראל לנכות את המס במקור ולהעביר אותו לרשויות המס, ממש כמו במקרה של קנייה ומכירה של מניות בארץ. במקרה זה, קל יותר להוכיח את מקור הכספים ותשלום המס (גופים כאלו הם חלק מהברוקרים בארץ, בורסת BIT2C וכדומה).
נושאים נוספים:
- הכרה בהפסדי הון – כל משקיע או מחזיק במטבעות קריפטוגרפים, מחויב בהגשת דוח שנתי לרשויות המס. יש לשים לב, כי משקיע שלא הגיש דוחות מס כאמור, האחריות הינה עליו בלבד. רצוי להגיש דוחות מס גם לשנים אחורה בהן הייתה פעילות שכזו, ובמקרה ונוצרו לנו רווחים, לשלם את המס בגינם. יש לציין כי ייתכן ונוצרו לנו הפסדים ממסחר במטבעות קריפטוגרפים ואז ניתן להעביר את ההפסד לשנים הבאות ולקזזם מול רווחים ממטבעות קריפטוגרפים בעתיד, או לקזז אותו מרווחי הון אחרים (מכירת ניירות ערך, מכירת נכס נדל"ן וכדומה), בהתאם לחוקי המס בארץ.
- הצהרות הון – יש לשים לב כי במקרה ועל אדם להגיש הצהרת הון, הרי יש להתייחס להשקעה במטבעות קריפטוגרפים כמו השקעה בכל נכס אחר ויש להוסיף אותה בהצהרת ההון, ולהתחשב בהשקעה זו, כולל ברווחים ובהפסדים ממסחר במטבעות קריפטוגרפים, בהשוואות ההון. יש לשים לב כי כל טענה על אחזקה ורווחים או הפסדים ממטבעות קריפטוגרפים, מחייבת להיות מבוססת על מסמכים מתאימים.
- חובת דיווח – הכנסת כספים לבנק – חלק מדרישות הבנק, לצורך קבלת כספים שמקורם במסחר במטבעות קריפטוגרפים, הינה לדיווח לרשויות המס ותשלום המס בגין העסקאות (באם יש רווח). יש לשים לב כי סביר להניח כי תנאי זה לבדו, לא יגרום לבנק לקבל את הכספי המסחר הנ"ל.
סיכום:
תחום המטבעות הקריפטוגרפים והמסחר בו הינו תחום חדש יחסית והוא נמצא בחיתוליו. רשויות המס והבנקים עדיין לא יודעים איך להתייחס לתחום חדש זה.
כמשקיע , חלה עלי החובה לשמור את האסמכתאות על הרכישות והמכירות, ועל כל פעולה אחרת בתחום. בנוסף, חלה עלי החובה לדווח על הרווחים וההפסדים לרשות המיסים ולחשב ולשלם את המס בגין הרווחים שנוצרו לי. אנו מציעים לכל סוחר במטבעות קריפטוגרפים, כולל למשקיע הפרטי הקטן שמבצע פעולות ספורות כל שנה, לא להתעלם מהרישום והדיווחים לרשות המיסים ולעמוד בכל דרישות החוק.
יש לזכור כי האחריות לדיווחים ולעמידה בדרישות החוק, חלה על המשקיע עצמו ולא ניתן לתרץ אי עמידה בדרישות החוק בטענה "לא ידעתי".
בנוסף, רישום מסודר, המגובה באסמכתאות מתאימות, יקל על המשקיע להפקיד את כספי המטבעות הקריפטוגרפים בבנק, ויקל על הבנק לקבל את הכספים הנ"ל.
נספחים